23. januara 2016 o 13:00 hod v Bratislave pred Norskou ambasadou sa kona protest za rodiny, ktorym BARNEVERN ukradol deti Nam Slovakom BARNEVERN ukradol malu MAXINE ...Bojujeme dalej

18.01.2016 17:37

Vážené dámy a páni,

V súvislosti s praktikami nórskych sociálnych služieb Barnevern a násilným odoberaním detí rodičom sa po veľkých demonštráciách, ku ktorým došlo v máji minulého roka, spustila po celej Európe nová vlna odporu. Ide o podporu nórsko-rumunského páru Bodnariových, ktorým Barnevern postupne odobral všetkých 5 detí. Protesty v súčasnosti prebiehajú po celom svete a zúčastnili sa ich tisíce ľudí. Už sa uskutočnili v Bukurešti, Osle, Londýne, Washingtone, Dubline, Kodani, či Barcelone. Rakúsku, Rusku a Českej Republike

Prvotným dôvodom na začatie šetrenia v rodine Bodnáriových bolo upozornenie riaditeľky školy na prílišnú religiozitu rodiny (rodina je hlboko veriaca) a odporučenie poradenstva Barnevernu. Namiesto poradenstva však Barnevern deti postupne odobral, a to vrátane trojmesačného dojčeného bábätka. Sociálni pracovníci neskôr pridali aj obvinenie z fyzických trestov. Zaujímavosťou je, že v okamihu odobratia detí riaditeľka školy spoluprácu s Barnevernom ukončila. Samotné odobratie deti malo veľmi rýchly spád a nepredchádzalo mu žiadne šetrenie v rodine. Deti boli rozdelené do troch pestúnskych rodín a musia dochádzať do inej školy. Právo kontaktu rodiny s deťmi je minimálne – najmladšie bábätko môžu rodičia navštíviť dvakrát týždenne, dvoch starších chlapcov môže vidieť iba matka (raz za týždeň) a najstaršiu dcéru rodičia nevideli od 16. novembra minulého roku.

V súvislosti s vyššie uvedenými prípadom, ako aj iniciatívou europoslanca Českej republiky, pána Tomáša Zdechovského Vám chceme oznámiť, že v rámci prebiehajúcich celoeurópskych protestov proti praktikám Barnevernu sa uskutoční podporný protest aj na Slovensku. Touto cestou by som si dovolila Vás naň pozvať, uskutoční sa dňa 23. januára 2015 o 13.00 pred Nórskou ambasádou v Bratislave. Svoju účasť na Slovensku už potvrdila aj pani poslankyňa Českej republiky Jitka Chalánková, ktorá je veľmi aktívna v prípade detí Michalákových, odobratých českej občianke v Nórsku na základe nepotvrdeného podozrenia zo zneužívania zo strany otca pred viac ako štyrmi rokmi.

Na Slovensku je známy prípad slovensko-nórskej rodiny, ktorej otec dieťaťa pochádza z Piešťan. Barnevern im minulý rok odobral dojčené dievčatko len kvôli handikepu matky, ktorá je nepočujúca. Namiesto toho, aby pomohli rodine im odobrali dieťa z dôvodu slabého očného kontaku. Ďalším dôvodom bolo, že matka dieťaťa vyrastala v detskom domove a neskôr u pestúnov a tak sa dostala do sociálneho systému. To ,že je matka nepočujúca nemá byť dôvod na odobratie dieťaťa.

Ďakujem vám za to, že som Vás mohla na blížiace sa podujatie upozorniť a pozvať. Dúfam, že trpiace rodiny prídete svojou účasťou symbolicky podporiť aj vy, a že aj takéto protesty zvýšia tlak na systémové zmeny v Nórsku, zabraňujúce opakovaniu podobných rodinných tragédií.

Želám vám zároveň veľa sily do Nového roka, v ktorom je potrebné nezabúdať na pomoc trpiacim blížnym.

 

https://www.facebook.com/events/218473715156041/